Met de toegankelijkste technologieën is het nu al mogelijk om een slimme woning te hebben zonder veel geld te hoeven investeren. Het automatiseren van je woning kan niet alleen zorgen voor meer comfort en veiligheid, maar ook voor een grote energiebesparing.

Of het nu via spraak, timer of smartphone is, domotica wordt smart home genoemd. Om een woning te automatiseren is het echter in de eerste plaats nodig dat er intelligente apparaten zijn die compatibel zijn met de assistent, zoals lampen, stopcontacten en beveiligingscamera’s.

Hieronder vindt je enkele basistips over hoe je kunt beginnen en welke apparaten op de markt verkrijgbaar zijn die je zullen helpen bij deze reis om jouw huis in een slim huis te veranderen!

 1. Goede internetverbinding
  Dit is een basispunt om een functioneel smart home te hebben. Hier moet niet alleen aandacht worden besteed aan het huren van een goed internetpakket, maar ook aan de aanschaf van een kwaliteits router die zijn functie goed vervult.

Aandacht voor de plaatsing van deze apparatuur is ook doorslaggevend. Wanneer het bijvoorbeeld in een centrale omgeving van het huis wordt geplaatst, zal het gemakkelijker zijn om het signaal gelijkmatig naar alle kamers te verspreiden.

 1. Gemeenschappelijk ecosysteem
  Alvorens op zoek te gaan naar de producten die jouw huis zullen automatiseren, is het belangrijk om een ecosysteem te definiëren. Dit betekent dat het ideaal is een apparaat te hebben met bijvoorbeeld een spraakassistent, waarmee alle andere apparatuur met elkaar kan praten.

Momenteel zijn de bekendste opties op de markt de Echo (met Alexa, van Amazon) en Google Home. Als dat vastligt, kunt je gaan winkelen voor technologieën die compatibel zijn met jouw assistent.

 1. Verlichting
  De lampen zijn meestal het uitgangspunt voor wie een intelligent huis zoekt. Ze zijn betaalbaarder en kunnen al een groot verschil maken in het dagelijks leven van de gebruiker.

Met deze Wi-Fi-apparaten kan niet alleen de verlichting worden in- en uitgeschakeld zonder een schakelaar te hoeven bedienen, maar kan ook de toon en intensiteit van de verlichting worden geselecteerd en kunnen specifieke tijden worden gepland waarop de verlichting vanzelf wordt in- en uitgeschakeld.

 1. Veiligheid
  Investeren in een slim slot geeft je meer vrijheid, omdat sleutels niet meer nodig zijn. Met deze apparaten kunt je deuren openen en sluiten met behulp van biometrie, gezichtsherkenning, een wachtwoord en jouw smartphone.

Ze maken het zelfs gemakkelijker om de toegang te controleren en het huis te vergrendelen, zelfs van op afstand. De tip hier is om te zoeken naar opties met een eigen batterij, voor het geval de stroom uitvalt.

 1. Bescherming van het gezin
  Traditionele beveiligingscamera’s zijn vrij complex in termen van gebruik en installatie. Aan de andere kant kunnen slimme modellen in enkele minuten worden aangesloten en in werking worden gesteld.

De specificaties van deze toestellen variëren van model tot model, maar de meeste opties op de markt maken opnames met hoge resolutie, hebben nachtzicht en hoeken tussen 180º en 360º, dit alles met realtime transmissie rechtstreeks naar je smartphone. Op deze manier is het mogelijk om het huis zelfs op afstand te bewaken.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *