Daar waar vroeger alles handwerk is, nemen machines veel zwaar werk tegenwoordig uit handen. De techniek ontwikkelt zich alsmaar verder en dat leidt vaak tot goede uitkomsten. Zo is ook het geval met 3D printen. Wist je dat dit zelfs in de bouw toegepast wordt?

De huidige ontwikkeling
Al langere tijd is de 3D printer actief in de bouwsector. Toch wordt er nog niet volop gebruik van gemaakt en wordt er in de bouw nog altijd op de meer traditionele manier gewerkt. Wel is al veel geëxperimenteerd met het 3D printen: van bouwstenen tot bruggen, weinig lijkt te gek. Zelfs een aantal huizen in het buitenland zijn al 3D geprint. Een belangrijke ontwikkeling die de bouw heeft doorgemaakt met 3D printen, is gericht op de kennis en vaardigheden, voornamelijk als het gaat om constructie en belastbaarheid. Een geprint object is namelijk hol, in tegenstelling tot een bijvoorbeeld een reguliere betonbalk. Ondanks de reeds behaalde successen zijn veel moderne toepassingen nog in ontwikkeling. Zo ook als het gaat om de 3D printer in de bouw. Bovendien zijn er vast nog mogelijkheden ongezien.

Zet de trend door?
Het gebruik van een 3D printer in de bouw wordt al met al wel steeds populairder. Niet voor niets, want het werken gaat op die manier niet alleen sneller, maar ook meer nauwkeurig. Het werkt daarnaast ook nog eens zuinig, dus voordelen genoeg te noemen. Nu al zie je steeds meer mogelijkheden en een toepassing op grotere schaal. Niet alleen voor het bouwen op zich, maar ook voor onderhoud en renovatie. In het begin werd er geprint vanuit een loods of printfabriek, tegenwoordig kan het ook al grotendeels op locatie. Het is dus absoluut een ontwikkeling die door zet en waar er nieuwe mogelijkheden in het verschiet liggen. Hoewel de prijzen voor een dergelijk apparaat nog erg hoog liggen en het hierdoor voor veel kleinere bedrijven nog een te grote investering is, kan dit snel veranderen. Hoe meer het gebruikt zal worden, hoe lager de prijzen komen te liggen. Dit zal zeker zijn effect hebben op een doorzettende trend.

Toekomstbeeld
Zorgt een 3D printer ervoor dat de bouw sector helemaal anders wordt? Wellicht wel, al zul je het misschien meer moeten zien als aanvulling op, dan als vervanging van de huidige manier van werken. Wie weet is 3D printen straks alweer achterhaald en wordt 4D of 5D printen wel de toekomst!

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *