We moeten allemaal ons steentje bijdragen om het klimaat te redden. Je hoeft enkel de televisie of de radio aan te zetten, of dit is het onderwerp dat veelvuldig aan bod komt. Mensen zijn ook erg creatief als het gaat om het zoeken naar oplossingen om het klimaat een handje te helpen en om de eigen kosten te drukken. Hoe kun je ervoor zorgen dat je eigen woning verduurzaamt wordt en dat je in kosten kunt besparen?

Zonnepanelen

Het eerste waar men aan denkt als het gaat om het verduurzamen van een woning is de aanschaf van zonnepanelen. Dit is ook de meest logische investering om je woning duurzamer te maken. Het rendement van de zonnepanelen is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Daarnaast kunnen steeds meer mensen investeren in zonnepanelen, waarbij dit eerst een investering was voor de wat rijkere mensen. Zonnepanelen kunnen worden geplaatst op zowel een plat dak als een schuin dak. Als je kijkt naar wat je terug kunt verdienen aan de zonnepanelen in een periode van vijf tot tien jaar, dan is het zeker de moeite waard om in zonnepanelen te investeren. Na de periode van maximaal tien jaar, kun je profiteren van gratis stroom in huis en heb je je investering volledig terug.

Het aanpassen van de thermostaat

Zonder thermostaat is het niet leefbaar in huis. Vooral niet in de winter en de verwarming iets hoger moet worden ingesteld. Met een slimme thermostaat zorg je er echter wel voor dat je de kosten die je maakt goed in de gaten kunt houden en vergeet je ook niet om de kachel uit te schakelen wanneer je zelf niet thuis bent. Daarnaast kun je deze slimme thermostaat zien als slimme lampen. Door alles goed in te stellen, verbruik je op jaarbasis veel minder stroom en kun je toch profiteren van warmte en voldoende energie.

De kozijnen in huis vervangen

Als je houten kozijnen hebt, dan is het een goed idee om deze te vervangen door kozijnen die gemaakt zijn van kunststof. Kunststof kozijnen helpen het energieverbruik terug te dringen en daarnaast gaan ze langer mee. Ze vergen veel minder onderhoud en ze bieden een grotere weerstand tegen inbrekers. Als je de look van kunststof niet mooi vind, kun je deze ook vervangen voor een mooie houten look. Zo kun je deze kozijnen niet meer van het echt onderscheiden, maar heb je uiteindelijk wel gekozen voor duurzamer materiaal.

Warmte opwekken met een waterpomp

Met een waterpomp dat op elektriciteit werkt kun je de woning verwarmen zonder dat je daar kosten voor maakt. Het enige dat er wel voor nodig is, is dat de opbrengst van de zonnepanelen hoog genoeg is. Een elektrische waterpomp heeft een veel hoger rendement dan een CV ketel op gas.

Het vervangen van oud apparatuur

Zeker niet onbelangrijk is het oud apparatuur dat je nog in huis hebt. Vervang bijvoorbeeld de CV ketel, maar ook de koelkast, de wasmachine en de vaatwasser. Veel van dit soort oude apparaten vreten veel stroom en dat kan je voorkomen.

Door op een slimme manier je huis de te verduurzamen, draag je niet alleen een steentje bij aan het milieu, maar ook aan je eigen portemonnee.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *